BIZnews

Inflacija u Sloveniji smanjena na 6,9 posto

U Sloveniji je godišnja stopa inflacije smanjena sa septembarskih 7,5 posto na 6,9 posto.

Ilustracija - Poslovni.hr

Inflacija na mjesečnom nivou iznosi 0,2 posto, prenosi SEEbiz.

Cijene usluga u prosjeku su porasle 8,1 posto, a cijene robe 6,3 posto. Roba dnevne potrošnje poskupila je 8,5 posto, polutrajna roba 3,2 posto, a trajna roba 0,4 posto.

Najveći uticaj na godišnju inflaciju i dalje imaju cijene hrane i bezalkoholnih pića (1,3 postotna boda).One su u jednoj godini u prosjeku porasle 7,3 posto.

Struja je poskupila 24,3 posto i doprinijela 0,8 postotnih bodova, a 0,7 postotnih bodova doprinijela su poskupljenja u grupi rekreacija i kultura, 7,1 posto.S druge strane, inflaciju je 0,2 postotna boda ublažilo pojeftinjenje krutih goriva koja su u prosjeku pojeftinila 14,1 posto.

Inflaciju su smanjila i jeftinija prevozna sredstva 0,2 postotna boda.U odnosu na septembar potrošačke cijene porasle su 0,2 posto.

Prema statističarima, još je u oktobru bio vidljiv uticaj sezonske promjene kolekcija u trgovinama, odjeća i obuća poskupile 2,5 posto i inflaciji doprinijele s 0,2 postotna boda.

Poskupilo je svježe voće 8,4 posto, tekuća goriva 5,7 posto, dizelsko gorivo 3,9 posto), farmaceutski proizvodi 2,3 posto, te razna dobra i usluge 0,9 posto.Godišnji rast cijena, mjeren harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto, dok je prošlogodišnji oktobar iznosio 10,3 posto.

Na mjesečnom nivou cijene su porasle 0,3 posto.

Cijene usluga u prosjeku su na godišnjem nivou bile više 7,9 posto, a cijene robe šest posto. Roba dnevne potrošnje skuplja je 8,3 posto, a polutrajna roba 3,4 posto, dok su cijene trajne robe niže 0,7 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh