BIZnews

EU zabranjuje neke klima uređaje i frižidere

Savjet EU i Evropski parlament postigli su dogovor o postepenom ukidanju supstanci koje izazivaju i oštećuju ozonski omotač.

Savjet EU i Evropski parlament postigli su dogovor o postepenom ukidanju supstanci koje izazivaju i oštećuju ozonski omotač. Neke od njih nalaze se u frižiderima, rashladnim uređajima, pjenama i aerosolima.

Ovaj privremeni sporazum se tiče pregovora u vezi sa fluorovanim gasovima staklene bašte (F-gasovi) i potvrđuje neformalni sporazum postignut u junu o supstancama koje oštećuju ozonski omotač (ODS).

Dok je postojeće zakonodavstvo EU već značajno ograničilo upotrebu F-gasova, nova pravila bi dodatno smanjila njihovu emisiju u atmosferu i doprinjela ograničavanju globalnog povećanja temperature, u skladu sa Pariskim sporazumom.

“Takve supstance imaju veoma negativan uticaj na zdravlje naše planete i moraju se postepeno smanjivati. Sporazum je važan korak ka našem zajedničkom cilju borbe protiv klimatskih promjena i pomoći će nam da postignemo naše ambiciozne klimatske ciljeve”, rekla je vršilac dužnosti španskog ministra za ekološku tranziciju i demografske izazove Tereza Ribera Rodrigez.

Prema ovom sporazumu trebalo bi da se potrošnja hidrofluorougljenika (HFC) u potpunosti smanji do 2050. godine, a proizvodnja HFC-a, u smislu proizvodnih prava koja dodjeljuje Komisija, biće svedena na minimum (15 odsto) od 2036.

Tako će potpuno biti zabranjeni monoblok toplotne pumpe i klima uređaji koji sadrže F-gasove do 2032. godine.

Komisija je 5. aprila 2022. usvojila svoje prijedloge uredbe o fluorovanim gasovima staklene bašte i uredbe o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. Parlament je usvojio svoj stav o predlogu 30. marta 2023, a Savjet je postigao dogovor o opštem pristupu 5. aprila 2023.

Efekti F-gasova na globalno zagrijavanje su, kako je naveo Parlament, i do nekoliko stotina hiljada puta jači od uticaja CO2. Ovi gasovi u međuvremenu, stvaraju rupu u ozonskom omotaču koji nudi zaštitu od UV zraka, navodi “NovaEkonomija“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh