BIZnews

Inflacija je uporna, ne očekuje se smirivanje

Inflacija će do kraja godine imati blagu tendenciju pada, s tim da je i dalje na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka.

Ilustracija - Poslovni.hr

Rezultati ankete, koju je Centralna banka Bosne i Hercegovine provela u septembru 2023. godine, ukazuju na relativno ublažavanje kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu.

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi 7,9%, što je niže od očekivanja iskazanim u junu 2023. godine, kada su učesnici u anketi predviđali prosječnu inflaciju od 8,3%. Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,2%, što je nešto blago niže nego očekivanja u junskoj anketi, ali govori da učesnici očekuju nastavak rasta cijena i ne očekuju brzo eliminisanje inflacije.

– Rezultati ankete sugerišu da su očekivanja da će inflacija do kraja godine imati blagu tendenciju pada, s tim da je i dalje na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka, zaključuju iz Centralne banke BiH. Učesnici ankete u septembarskom krugu su bili predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva u BiH, piše Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh