BIZnews

Aluminij: Proizvodnja smanjena, ali otkaza nema

Proizvodnja jeste smanjena, ali ne zbog razloga o kojima se spekulira nego zbog smanjene potražnje.

vijesti

Dok u medijima kruže priče kako se u Aluminiju Industries d.o.o. dijele otkazi, te je zbog toga smanjena proizvodnja iz Aluminija su za Bljesak.info to demantirali.

U Aluminiju je po dokumentima u koje smo imali uvid na dan 2. oktobra zaposleno 333 radnika, dok su 20. septembra imali 331 zaposlenu osobu. Po njihovim riječima osam osoba kojima ističe ugovor 6. oktobra, neće dobiti produženje ugovora. Kako kažu, radnici su upoznati s tim te su dobili pisano obrazloženje i ocjenu koju su dobili od svog nadređenog.

Posebno su ponosni, kako navode na to što je 25 radnika od njih otišlo u mirovinu, te im se uvezao radni staž. Pojašnjavajući, napise o ”umanjenim proizvodnim pogodnima” i ”velikim zalihama gotovih proizvoda”, iz Aluminija su rekli kako proizvodni pogoni jesu smanjeni, ali ne zbog razloga o kojima se spekulira, nego zbog smanjene potražnje.

-Novogradnja je gotovo stala i trend su počele pratiti brojne europske zemlje u koje izvozimo. Tamo se tvornice zatvaraju. Tržište Aluminija je na niskim cijenama. Cijena energenata i slaba potražnja uzrokovali su pad cijena aluminija. Mi imamo dva strateška partnera, koji su u ovom periodu kada je nisko tržište vidjeli priliku, htjeli su iskoristiti proizvodne kapacitete koje smo imali slobodne. Pa sada radimo preprodukciju. Kada krene tržište, na skladištima će biti dovoljno robe da se odmah može krenuti isporučivati aluminij, a i da možemo kada se tržite pokrene imati dovoljne proizvodne kapacitete da zadovoljimo i šire tržište, tvrde iz Aluminija.

Ističu kako su četiri mjeseca radili na punim kapacitetima, dok su ostatak radili i rade na smanjenim kapacitetima i kažu da su zajedno s partnerima spremni za buđenje tržišta. Istaknuli su da je u njihovoj kompaniji dobro to što se vrlo lako mogu prebaciti između proizvoda, ovisno o zahtjevima kupaca, a proizvode tri vrste proizvoda – trupce, blokove i male ingote.

Trenutno im je, kako su rekli proizvodnja fokusirana na autoindustriju i na male ingote, jer je tu trenutno najveća potražnja. Trupci i blokovi, kažu, čekaju bolje stanje na tržištu dok mali ingoti idu u proizvodnju i prodaju.

– Kada se dogodi trend na tržištu, mi se lako možemo prilagati, poručili su iz Aluminija. – Dobili smo da smo u skupni A++ dobavljača, dodatno smo se certificirali i prvi smo u regiji dobil ASI certifikat, prolazimo kroz certifikaciju EcoVadis, koja je vezana za ekologiju i zelenu proizvodnju i dobili smo certifikat. Implementirali smo sve potrebne radnje i postupke koji su potrebni za autoindustriju i zaokružili smo tu priču, rekli su iz Aluminija za Bljesak.info, navodeći da trenutno rade na poboljšanju CO2 otiska, piše Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh