BIZnews

U regionu se ruši jedna od najpozatijih poslovnih imperija, evo šta se dešava u BiH

Dok se u regionu, prema medijskim izvještajima, urušava carstvo jednog od najbogatijih Slovenaca, u BiH ova kompanija posluje stabilno…

Top Shop - Biznisinfo.ba

Dok se u regionu, prema medijskim izvještajima, urušava carstvo jednog od najbogatijih Slovenaca, u BiH ova kompanija posluje stabilno, sve obaveze se izmiruju i nema straha od stečaja, rečeno je za BiznisInfo.ba.

Radi se o firmi poznatoj po Top Shopu, Dormeu, Delimanu i Kozmodisku.

Podsjetimo, nakon predstečaja proglašenog u julu na Trgovačkom sudu u Zagrebu, firma Studio Moderna – TV prodaja, u vlasništvu slovenskog tajkuna Sandija Češka, čeka službeno sudsko rješenje o otvaranju stečaja. Dešavanja u ovoj velikoj grupaciji, dobro poznatoj kupcima širom bivše Jugoslavije, jedna su od regionalnih top tema.

S obzirom da grupacija posluje i u Bosni i Hercegovini, zanimalo nas je kakva je situacija sa firmom Studio Moderna d.o.o. Sarajevo, odnosno hoće li otići u stečaj i kako uopće kompanija sada posluje?

Odgovore smo zatražili od direktorice firme Studio Moderna d.o.o. Sarajevo Nermine Aziraj, koja nam je prenijela odgovore Uprave Grupe za naš portal.

– Kompanija Studio Moderna d.o.o. posluje neometano i nema bojazni od stečaja – rečeno je za BiznisInfo.ba.

Kazali su nam da imaju 200 uposlenih, te da nije bilo otpuštanja niti ih imaju u planu. Upitali smo da li se radnicima isplaćuju plate i da li su one redovne?

– Sve naše obaveze se izvršavaju na vrijeme kako prema uposlenim tako i prema našim poslovnim partnerima – kazano nam je.

Također smo upitali imaju li od matične kompanije informacije o tome šta će se dalje dešavati.

­- Planovi su da se proširi poslovanje na više zemalja, sa retail konceptom Dormeo Home – zaključuje se odgovoru za BiznisInfo.ba.

Prema našim podacima, kompanija Studio Moderna d.o.o. Sarajevo prošle godine je imala ukupne prihode od 23,4 miliona KM, a rashode od nešto preko 24 miliona KM. Poslovala je s gubitkom iznad 600 hiljada maraka.

U susjednim zemljama je, prema izvještajima tamošnjih medija, stanje je teško i neizvijesno. O tome je proteklih dana za 24sata.hr govorio predstečajni povjerenik Josip Dujmović.

– Kasni se s plaćama, plaćanjem poreza i PDV-a, nema novaca za novu robu, i svaki mjesec produžavanja agonije produbljuje i problem. Koliko će sve skupa trajati do rješenja, ovisi o skupštini. Može biti vrlo brzo, i ne mora. Ima predmeta koji se riješe brzo, ima i dugotrajnih – odgovara Dujmović na pitanje kad bi se moglo znati hoće li firma nastaviti poslovati, ili se gasi.

Beogradski „Blic“ danas je objavio da je situacija s radnicima ove grupacije u Srbiji neizvijesna. Prema informacijama do kojih je došao “Blic“, radnicima u Srbiji koji su bili angažovani od strane filijale te kompanije, duguju plate, tačnije više njih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh