BIZnews

U Prijedoru poskupljuje grijanje, voda i komunalne usluge

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas odluke kojima se daje saglasnost “Toplani”, “Vodovodu” i “Komunalnim uslugama” da povećaju cijene usluga.

Radijator - bhrt

Grijanje će od predstojeće sezone biti skuplje za 22 odsto, voda za 2,7 odsto za privredu, 3,4 odsto za budžetske korisnike i 14,34 odsto za domaćinstva, a komunalne usluge za oko 14 odsto.

Odbornik Saša Bursać rekao je da “Toplana” nije mijenjala cijene usluga od 2011. godine, kada je prostorni metar drva koštao 60 KM, a danas košta 120, da je od tada do danas udvostručena i cijena nafte i da su sve druge cijene povećane za više od 22 odsto, koliko sada poskupljuje centralno grijanje.

On je ocijenio da je neumjesno govoriti o tome da je voda skupa jer je kubik vode iz gradskog vodovoda dvije KM, a da toliko košta litar flaširane vode.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Duško Miletić rekao je da bi za samoodrživost preduzeća bilo potrebno cijenu grijanja povećati za 62 odsto.

Odbornik Zlatko Ritan rekao je da cijenu vode treba još povećati kako bi se obezbijedio novac za investicije kojima bi gradski sistem vodosnabdijevanja došao do svakog stanovnika ovog grada.

“Trošimo vodu po glavi stanovnika više nego ijedan stanovnik Evropske unije upravo zato što je jeftina, a smanjenjem potrošnje svako od nas može uticati na svoj račun za vodu”, dodao je Ritan.

Odbornik Mesud Trnjanin rekao je da je po demografsku sliku porazan podatak iz “Vodovoda” da je u aprilu ove godine na 8.661 vodomjeru u Prijedoru očitano stanje potrošnje nula, a da je u putanju 34 odsto od ukupnog broja potrošača.

“Ova preduzeća treba da poslovanje usmjeravaju ka tržišnoj ekonomiji”, dodao je Trnjanin.

Odbornik Ranko Smiljanić rekao je da je cilj ovih poskupljenja da preduzeća budu likvidna i da što manje zavise od budžeta grada.

Odbornik Biljana Knežević rekla je da zbog kretanja na tržištu postoji opravdanost za povećanje cijena usluga, ali da korisnici nemaju odgovarajuća povećanja prihoda da bi mogli ispratiti poskupljenja.

Odbornici su danas usvojili i izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine, izmjenu i dopunu odluke o subvenciji javnog prevoza i imenovali Borisa Jelisavca i Petra Miletića u Komisiju za mlade ispred Omladinskog savjeta, umjesto Maje Kljujić koja je razriješena članstva i Gorana Borojevića koji je podnio ostavku, prenosi Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh