BIZnews

Izvoz drastično povećao proizvodnju trajne robe

Proizvodnja trajne robe za široku potrošnju je za godinu dana drastično porasla, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Ilustracija - RTV Lukavac

Naime, prema ovim podacima, u avgustu 2023. godine u odnosu na avgust 2022. godine proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u BiH je porasla za 16,8 odsto.

“U avgustu ove godine u odnosu na prethodni mjesec proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je veća za 7,1 odsto”, piše u podacima Agencije za statistiku BiH.

Inače, trajni proizvodi za široku proizvodnju definišu se kao proizvodi koji bi trebalo da traju najmanje tri godine, odnosno to su skuplji predmeti koji se kupuju rjeđe, kao što su automobil ili namještaj.

Što se tiče ukupne desezonirane industrijske proizvodnje u BiH u avgustu 2023. godine u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, ostvaren je rast od 0,3 odsto.

“Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u avgustu 2023. u poređenju sa julom 2023. bilježi rast za 0,5%”, stoji u ovim podacima.

Dodaje se da je za godinu dana proizvodnja energije veća za 2,7 odsto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 1,3 odsto.

“Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 1,7%, a proizvodnja kapitalnih proizvoda manja je za 7,2%”, navodi se u podacima.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže za “Nezavisne” da mu se jedino logičnim čini da je riječ o robi koja je namijenjena izvozu jer potrošnja u ovom segmentu u BiH nije porasla.

“Izgradnja novih nekretnina uglavnom utiče na tražnju za takvom robom u BiH, a nije bilo velikih skokova u tom smislu. Također, tražnju bi povećalo useljavanje, a u Bosni i Hercegovini imamo uglavnom obrnut slučaj iseljavanja”, kazao je Gavran.

Istakao je da je bilo kakav rast industrijske proizvodnje pozitivan, pa makar i minimalan.

“Vidimo da se i ekonomske sile poput Njemačke suočavaju sa velikim problemima. Ipak je 0,3 odsto na granici stagnacije i mali je poremećaj dovoljan da ga umanji prema nuli ili negativnoj zoni”, oprezan je Gavran.

Ekonomista Slaviša Raković smatra da se u BiH proizvodi mnogo komponenti za trajnu robu, a manje gotovih proizvoda iz te kategorije, te je, po njemu, razlog povećane proizvodnje inostrana potražnja, a ne domaća.

“To isto važi i za potencijal za rast industrijske proizvodnje. Jedan dio rasta u prethodnom periodu zasnivao se i na inflaciji, a sa njenim smirivanjem došlo se i do nižih pokazatelja. Kakav će rast biti ubuduće, opet više zavisi od kretanja inostrane tražnje, a manje od kretanja na domaćem tržištu”, naveo je Raković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh