BIZnews

Vrućina u SAD usporila rafinerije i podigla cijene

Cijene gasa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle su samo u toku protekle sedmice za 15 centi usljed toplotnog talasa koji je pogodio Teksas i Luizijanu i time usporio rad rafinerija nafte.

Naime, rafinerije, koje pretvaraju sirovu nafte u proizvode poput benzina ili tečnog gasa, lošije rade na temperaturama višim od 37 stepeni, piše “Axios”.

Rastuće cijene energenata utiču i na rast cijena drugih proizvoda i time održavaju inflaciju na visokom nivou, što samim tim komplikuje i napore FED-a da je obuzda, dodaje se u tekstu.

Sa druge strane, potražnja za gasom u SAD uglavnom raste tokom ljeta, a trenutno su zalihe benzina u SAD na najnižem julskom nivou od 2015. godine, rekao je Patrik De Han iz “GasBuddy”, navodi “NovaEkonomija”.

Iako cijene rastu i dalje nisu ni blizu nivou od prošlog ljeta, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh