BIZnews

Ne odlaze samo radnici iz BiH nego i kompanije

Nabrojat ću pet kompanija koje svoje pogone grade u Hrvatskoj i Srbiji, kazao je Smailbegović, nazvavši to “vrlo opasnom pojavom”

Adnan Smailbegović - ( Mustafa Öztürk - Twitter )

Ne odlaze samo radnici iz Bosna i Hercegovine nego i kompanije, upozorio je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, nazvavši to “vrlo opasnom pojavom”.

– Sad ću vam nabrojati pet kompanija koje svoje pogone grade u Hrvatskoj i Srbiji. Hrvatska je u Europskoj uniji, ima europske fondove, nerazvijene općine koje daju subvencije, a do radnika dođete bez problema jer radnici iz Nepalsa stignu za 15 dana..Srbija još daje poticaje za zapošljavanje, pa dobiju 7.000-8.000 eura po radnom mjestu . A kod nas vam za građevinsku dozvolu trebakju tri godine, naglasio je Smailbegović u razgovoru za štampano izdanje Avaza.

Komentarišući najavu Vlade FBiH da će u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru uputiti set fiskalnih zakona, kojima će rasteretiti privredu, Smailbegović upozorava da oni moraju proći dugotrajnu proceduru.

– Čak kada bismo te zakone sutra uputili u parlamentarnu proceduru, najmanje godina je potrebna da dođemo do implementacije. Sad ide sezona godišnjih odmora, zakoni se usvajaju u prvom čitanju, jer to su ozbiljni zakoni koji ne mogu biti stavljeni u hitnu proceduru. Dakle, gubimo godinu, a ideja našeg prijedloga (povećanje plaća za 400 KM kroz izmjene Zakona o doprinosima, op. Indikator.ba) je i bila da premostimo ovaj period dok ti zakoni ne stupe na snagu, kazao je Smailbegović, prenosi Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh