BIZnews

Registracija firme bez papira prvo počela u sudu u Travniku

Uspostavljeni sistem ne podrazumijeva samo postupak registracije, već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju, rečeno je

Put do otvaranja nove tvrtke nikada nije bio brži i jeftiniji, bez trošenja novca na ovjere i gubljenja vremena na prikupljanje beskrajne papirologije, poruka je sa skupa kojim je označen službeni početak rada integriranog online sistema za registraciju poslovnih subjekata u FBiH, koji je održan u petak u prostorijama Općinskog suda u Travniku, prvog suda u FBiH koji je započeo s primjenom ovog digitalnog rješenja.

Vedran Škobić, federalni ministar pravde ocijenio je nakon prezentacije, kako je digitalizacija prijeko potrebna svim sferama života u BiH.

– Mislim da je ovo veoma važan korak. Možda za početak mali, ali važan, kad su u pitanju smjerovi BiH prema pristupanju EU. Upravo je ovakav pristup koji omogućava transparentnost i lakši pristup građanima i gospodarstvenicima, zaista jedan korak ka Uniji, rekao je Škobić.

Zadovoljan je bio i Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku.

– Ovaj nam projekt znači puno, posebno zbog toga što ćemo privrednicima SBK-a omogućiti da puno lakše ostvaruju svoja prava s manje troškova, da imamo transparentan rad te da budemo predvodnici jednog sjajnog projekta koji će u skorije vrijeme zaživjeti u svim sudovima FBiH”, ustvrdio je Dujić.

Uprava Općinskog suda u Travniku, napominje, radi na načelu upravljanja promjenama.

To je, kako kaže, jedno od glavnih načela rada, pored načela fleksibilnosti u radu, da je jedna osoba u stanju obaviti više poslova, ne samo posao za koji je primljena.

Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unapređenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja digitaliziranja postupka, kao i kreiranja programskog rješenja. Sam sistem ne podrazumijeva samo postupak registracije, već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeća infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana za upotrebu elektroničkog potpisa.

Projekt implementira Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansiran je od strane Švicarskog Sekretarijata za ekonomske poslove. Vrijednost Sustava za registraciju u FBiH je 2,3 miliona maraka, prenos Večernji list BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh