BIZnews

Ukinute vize za Saudijce podižu turistički promet u BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je danas odluku o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije u periodu od 07.07.2023. do 01.10.2023.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije u periodu od 07.07.2023. godine do 01.10.2023. godine, odnosno u toku ljetne turističke sezone 2023. godine.

Odluka je usvojena na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH i ministra Elmedina Konakovića.- Olakšavanje viznog režima je u interesu Bosne i Hercegovine radi unapređenja ekonomske saradnje i promocije turističkih i privrednih kapaciteta Bosne i Hercegovine, istakao je ministar Konaković.
Prvi put ova inicijatava bila je predložena 2021. godine kako bi se potakao turizam u uslovima pandemije koronavirusa, ali nije dobila podršku u Vijeću ministara BiH.

Turisti iz Saudijske Arabije su, uz one iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, najčešći gosti iz zemalja Golfskog zaljeva u Bosni i Hercegovini i uglavnom posjećuju zemlju u vrijeme ljetne turističke sezone. Uz Sarajevo, najvećim dijelom posjećuju Krajinu.

Prošle godine je, prema podacima Zavoda za statistiku Bosne i Hercegovine, ukupno bilo 33.552 turista iz Saudijske Arabije, a godinu ranije 36.220 . U prosjeku su ostvarivali 2,4 noćenja po dolasku. U ovoj godini u periodu januar-april zabilježeno je 3.096 dolazaka turista iz Saudijske Arabije.

Očekivanja su da bi olakšavanjem viznog režima broj turista iz ove zemlje mogao značajnoo povećati, što bi mogalo podići i turistički promet s ozbirom da su turisti iz arapskog svijeta poznati po tome da puno troše. Takođe, očekuje se povećanje broja avio letova iz Saudijske Arabije a što će uticati i na rast prometa na Sarajevskom aerodromu, prenosi Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh