BIZnews

Poljoprivrednici očajni zbog katastrofalne sezone: Moramo propasti da bismo krenuli iznova

Dok se u kabinetima političara ponovo crtaju granice i svojata sve osim neba, zemlja nam ostaje pusta, a obradive površine zarastaju u korov.

Obrada zemljišta - Krajina.ba

Suočeni s posljedicama katastrofalne sezone s mnogo padavina, a malo sunca, poplava u pojedinim regijama i bolestima izazvanim visokim procentom vlage, mnogi poljoprivrednici su u očaju.

Loš urod

– Žetva je počela i na samom startu su se potvrdila očekivanja da će urod biti vrlo loš. Pšenica je podbacila za 30-40 posto, a kvalitet je veoma slab. Tako će, vjerovatno, biti i s povrćem, a što se vidi i po sadašnjim cijenama. Cijena paradajza u jeku sezone, kada je trebao koštati marku, iznosi oko 4 KM po kilogramu. Podbacilo je žito, stočna hrana, pa treba pomoći ljudima da ne bismo ostali i bez animalne proizvodnje – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Uprkos dopisima, vlasti još ne reagiraju na apele da se gubici poljoprivrednika barem djelimično pokušaju nadoknaditi. Već sada je izvjesno da BiH neće moći računati ni na dosadašnje količine hrane koju sama proizvede, te da će u većem obimu živjeti od uvoza.

– Sezona ne može biti gora, da ju je đavo pravio, ne bi bila ovakva. Kukuruz sam tri puta sijao, kiša ga uništila, a sad, evo, zemlja suha. Jučer sam kosio ječam, prinos nikakav – kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS.

Nema para

Već godinama upozorava da zbog odnosa vlasti prema domaćoj proizvodnji, odlaska stanovništva, ali i nezainteresiranosti mnogih za teže fizičke poslove, BiH očekuje glad.

Ovo je kraj, dalje više ne može ići i ovo mora propasti da bi ponovo krenulo, tvrdi Usorac.

– Neće ogladnjeti Evropa, ali hoćemo mi ovdje, jer narod neće imati para. Neće narod ni da radi, nešto nas je uhvatilo, a ne znam šta je u pitanju. Uglavnom, za 2.000 maraka nećete naći nikog da radi na farmi. Ovo je propast – ističe Usorac.

Naselili gradove

Političari su samo pravili zgrade i doseljavali narod u Banju Luku, Sarajevo, Tuzlu, Bijeljinu i sad su svi u gradovima, ističe Usorac još jedan problem u našoj državi.

– Natrpali su ih u državnu upravu, pune su kancelarije, jedni drugima na glavama sjede. Bivša Jugoslavija imala je 20.000, a mi 200.000 ljudi u administraciji. To ne može izdržati ni Amerika – smatra Usorac, piše Pressmediabih.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh