BIZnews

U Mostaru jednodnevni posjetitelji potroše oko 27 eura

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prva tri mjeseca ove godine ostvareno je ukupno 17.610 dolazaka turista, koji su ostvarili 31.523 noćenja, što je za oko 10 posto više nego lani.

Mostar , turisti - Haber

“Mi se nadamo, sudeći po izvještajima iz naših destinacija, da ćemo i za šestomjesečni period imati rast u turističkim pokazatelja od najmanje 10 posto”, ocijenio je Ramiz Bašić, viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNK-a.

Hercegovačko-neretvanski kanton ove su godine, kao i prethodnih, najčešće posjećivali turisti iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija,) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katra, te iz zemalja EU-a (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska).

U spomenutom razdoblju domaći gosti su ostvarili 8.548 dolazaka i 14.647 noćenja, a strani 9.062 dolazaka i 16.876 noćenja, što je povećanje od 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče Mostara, Bašić kaže kako Grad na Neretvi karakterizira gradski turizam koji je obilježen relativno kratkim boravkom u gradu pa tako turisti u Mostaru ostvare u prosjeku do 2,5 noćenja.

S druge strane, jednodnevni posjetitelji se u Mostaru najčešće zadrže manje od 8 sati (91%), a u prosjeku nešto kraće od 5 sati. Najduže se zadrže jednodnevni posjetitelji iz Hrvatske (5 sati u prosjeku).

“Naša dosadašnja istraživanja su pokazala kako jednodnevni posjetitelji Mostaru u prosjeku potroše cca 27 eura, od toga najviše na kupovinu 16 eura, dok su na ugostiteljske usluge u prosjeku izdvajali 11 eura”, ističe viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNK-a.

Za razliku od njih, gosti koji ostvare noćenje u Mostaru, u prosjeku troše 78 eura po osobi, od čega najviše potroše na izdatke za smještaj (58% ili prosječno dnevno 46 eura ), a znatni su i izdaci za kupnju te ugostiteljske usluge izvan smještaja (po 17%, ili 13 eura za pojedinačnu vrstu izdataka).

Istovremeno, izdaci za kulturu iznosili su u prosjeku 4 eura po osobi na dan, a ostali izdaci oko 2 eura.

Također, u promatranom razdoblju turisti su u HNK-u, kao i dosadašnjih godina, najviše posjećivali Mostar sa starom gradskom jezgrom, spomenicima i muzejima, Blagaj sa čuvenim Vrelom Bune i tekijom, marijansko svetište Međugorje, zatim Počitelj, Stolac, Čapljinu, parkove prirode Hutovo blato i Blidinje i pećinu Vjetrenica.

U Konjicu su turisti najviše posjećivali Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej ‘Bitka za ranjenike na Neretvi’, navodi FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh