BIZnews

Oživjelo tržište nekretnina u Stocu

Na samom početku ljeta u Stocu je življe nego ikada. Više je automobila, kafići rade bolje, krenuo je i turizam…

Stolac - Faktor

Stočani tvrde da je razlog jedan – otvaranje ceste Stolac-Neum, koja im je donijel brojne benefite.

“Više je prometa, posebno vikendom, a sad će to biti svaki dan, dolaskom sezone, posebno za ljude koji imaju trgovine, prodaju voće i povrće uz cestu…”, kažu za Bljesak.info mještani Stoca.

Navode i kako je polako oživio turizam u smislu izdavanja vikendica i kuća u samom Stocu i okolici. ”Pojedinci su razmišljali unaprijed, pa su sredili vikendice, kuće za odmor i slične smještajne kapacitete, koje sada izdaju i od toga zarađuju”, ističe sagovornica Bljeska.

Na platformama poput Bookinga i AirBnB može se vidjeti kako su ove kuće već pune za cijelo ljeto.

Inače, ova Stočanka je krenula u izgradnju vikend kuće za odmor sa bazenom u selu u blizini Stoca i nije se pokajala. Već, kaže, ima dosta upita.

”Računamo na goste koji žele svoj mir i koji žele biti blizu mora, a opet daleko od gužve i vreve”, govori, te dodaje: ”Strani turisti vole ubrati u bašti povrće i voće, koje će sami pripremiti, a uz to vole uživati u luksuzu, poput bazena i sličnih sadržaja”, govori ona.

Radi se i na pokretanju agroturizma u okolici Stoca.

”Pojedinci su već krenuli sa pokretanjem agroturizma, u smislu da turistima ponude sve ono najbolje iz Hercegovine – da na jednom mjestu mogu pojesti naš domaći paradajz, vidjeti kako se uzgaja paprika, pomusti kravu, vidjeti magarca”, ističe za Bljesak Mate iz Stoca.

Naravno, uz navedene privatne inicijative, dosta toga postoji u Stocu u čemu turisti mogu uživati. Bogata ponuda Nazobilazni su stećci na Radimlji i Boljunima, zatim Stari grad Vidoški, rijeka Bregava, ali i mnogobrojne manifestacije poput Stolačke tarče, SMART festa, Stolačkog kulturnog ljeta…

Inače, nakon izgradnje ceste Stolac-Neum, krenuli su i radovi na izgradnji obilazne u samom središtu Stoca. Na taj će se način izbjeći gužve u gradu, pa autobusi i automobili neće remetiti svakodnevicu žitelja grada na Bregavi.

Cijene nekretnina na području Stoca, koje su dostupne na Bookingu, u jeku sezone poprilično su visoke. Tako će dvije osobe za boravak u kamenoj kući sa dvorištem platiti 200,00 KM za jednu noć.

Treba napomenuti kako se radi o jednoj od najluksuznijih nekretnina ovog tipa u Stocu, koja nudi vrhunski smještaj, uređeno dvorište, koja se nalazi na osami, u prirodi…

Cijene nešto manjih nekretnina, a koje su i manje luksuzno sređene, kređe se od 130-180 KM za noć za dvije osobe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh