BIZnews

Anketa među bankarima: Očekuje se poboljšanje potražnje za kreditima

Nakon pokazane određene volatilnosti posljednjih godina, potražnja za kreditima u Bosni Hercegovini smanjena je u posljednjih šest mjeseci, ali bi se mogla poboljašti tokom sljedećih šest mjeseci, značajno iznad regionalnog trenda.

Ovo su nalazi iz ankete Evropske investicijske banke o kreditiranju banaka za proljeće 2023. godine.

Smanjenju potražnje za kreditima u BiH najviše su pridonijela velika preduzeća, dok je potrađnja za potrošačkim kreditima i kreditima za mala i srednja poduzeća (MSP) porasla.
Očekuje se rast potražnje u sljedećih šest mjeseci za većinu segmenata. Najjači rast očekuje se za mala i srednja preduzeća, što sugerira da bi ovaj segment mogao biti otporniji.

Uvjeti ponude kredita dodatno su pooštreni u svim segmentima, ali u bankama u Bosni i Hercegovini očekuju da će uvjeti ponude kredita ostati nepromijenjeni nakon nekoliko kvartala pooštravanja.

Pristup finansiranju malo se poboljšao, potaknut boljim finansiranjem iz depozita stanovništva i preduzeća, sekuritizacijom, finansiranjem u lokalnoj valuti i neto pozicijom centralne banke.

Kvaliteta kreditnih zahtjeva u Bosni i Hercegovini ostala je nepromijenjena u posljednjih šest mjeseci, iako se poboljšala za male tvrtke i potrošačke kredite.
U sljedećih šest mjeseci očekuje se poboljšanje kvalitete zajmova u cjelini i za većinu vrsta zajmova. Međutim ne očekuje se promjena kvaliteta zahtjeva za stambene kredie.

U skladu s pogoršanjem ekonomskog okruženja, banke očekuju porast loših kredita kod preduzeća u sljedećih šest mjeseci.

Polovica matičnih banaka navela je u anketi da Bosna i Hercegovina Hercegovina ima mali tržišnii potencijal (50%). Međutim, profitabilnost domaćih banaka ostala je pozitivna, i to za većinu banaka bila je veća od ukupne profitabilnosti grupe, navodi se, između ostalog, u istraživanju, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh