BIZnews

Cijene nafte prošle sedmice pale više od 3 posto

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su prošle sedmice više od 3 posto jer se trgovci plaše slabljenja potražnje…

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su prošle sedmice više od 3 posto jer se trgovci plaše slabljenja potražnje, s obzirom na to da centralne banke podižu kamatne stope kako bi usporile rast ekonomija i tako suzbile inflaciju.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice 3.5 posto, na 82.78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3.7 posto, na 76.68 dolara.

Nakon rasta sedmicu dana prije, cijene su ove sedmice bile pod pritiskom jer je sve jasnije da će američka centralna banka zbog i dalje povišene inflacije povećati kamatne stope više nego što se očekivalo.

A to znači da će oslabiti potražnja za naftom jer će se usporiti rast najveće svjetske ekonomije i najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Te zabrinutosti izazvao je predsjednik Feda Jerome Powell koji je polovicom prošloga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh