BIZnews

Porez na ekstraprofit postaje regionalni trend, da li je poželjan i u BiH

Porez na ekstraprofit postaje trend kojem se priklanja sve više zemalja regije.

Plaćanje poreza - Posusje.net

Nakon Hrvatske, za njegovo uvođenje priprema se i Crna Gora.

U ovoj zemljki je utvrđen nacrt zakona o solidarnom doprinosu, koji je na javnoj raspravi do 20. marta, a kojim je predviđeno da se kompanije koje su ostvarile godišnji prihod veći od pet miliona eura obavezuju da plate ekstraprofit.

Prema listu Pobjeda ovaj porez trebalo bi da plate 294 kompanije.

Poslovne asocijacije i ekonomski analitičari upozorili su da bi usvajanje takvog zakonskog rješenja izazvalo nesagledive štetne posljedice po privredu, te da bi moglo dovesti do odlaska najuspješnijih kompanija.

Banjalučke Nezavisne bavile su se temom mogućeg uvođenja poreza na ekstraprofit u ovom entitetu.

Ekonomista Saša Stevanović kazao je za ovaj list da je crnogorski pristup interesantan, posebno jer se radi o ekonomskom sistemu koji je sličan ovdašnjem.

– Napomenuo bih da u Crnoj Gori ukidaju doprinos za zdravstvo, povećavaju porez na potrošnju. A to finansiranje budžeta sa direktnih na indirektne poreze je pravac i trend u kojem idu svjetske ekonomije – istakao je Stevanović.

Prema njegovom mišljenju, diskusija o ovom pitanju je dobrodošla, ali treba da se vidi kakve rezultate i koje posljedice trpi domaća privreda.

– Rekao bih da je za očekivati da se u narednom periodu poveća bankrot privrednih subjekata u svijetu, a posljedice mogu osjetiti i naša privredna društva. Pitanje je koji program bi se realizovao ili koji efekat bi se postigao ovim porezom, istakao je Stevanović.

– Pored toga što se očekuje da porez na dobit kod privrednih društava bude veći, treba imati na umu da izmjena poreske politike kod nas, ukoliko nije u koordinaciji sa poreskom politikom FBiH, može imati negativne posljedice – zaključio je on, piše Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh