BIZnews

Trošak Evropske unije zbog energetske krize narastao na skoro 800 milijardi eura

Trošak evropskih zemalja na zaštiti domaćinstava i kompanija od rastućih troškova energije popeo se na skoro 800 milijardi eura, navodi istraživačka skupina, pozivajući zemlje da budu preciznije u svojoj potrošnji kako bi se izborile sa energetskom krizom, piše Reuters.

Novac - Nezavisne.com

Zemlje Evropske unije do sada su izdvojile 681 milijardu eura za troškove energetske krize, dok je Britanija izdvojila 103 milijarde eura, a Norveška 8,1 milijardu eura od septembra 2021. godine, prema analizi think-tanka Bruegel.

Ukupan iznos od 792 milijarde eura stavljen je u usporedbu sa 706 milijardi eura Bruegelove posljednje procjene za novembar 2022. godine, dok zemlje ove zime nastavljaju da se suočavaju s posljedicama ruskog prekida većine isporuka gasa Evropi tokom 2022. godine.

Njemačka je na vrhu liste potrošnje, izdvojivši skoro 270 milijardi eura – što je suma koja nadmašuje sve druge zemlje.

Velika Britanija, Italija i Francuska su sljedeće po izdacima, iako su svaka potrošila manje od 150 milijardi eura. Većina država EU potrošila je samo dio tog iznosa.

Računajući po glavi stanovnika, Luksemburg, Danska i Njemačka su potrošili najviše novca.

Potrošnja koju su zemlje namijenile na energetsku krizu sada je u istom nivou kao i fond EU za oporavak od COVID-19 od 750 milijardi eura.

To je dogovoreno 2020. godine, a Brisel je preuzeo zajednički dug i prebacio ga na 27 država članica bloka kako bi se izborile s pandemijom.

Ažuriranje potrošnje energije dolazi u trenutku kada zemlje raspravljaju o prijedlozima EU za dalje ublažavanje pravila o državnoj pomoći za projekte zelene tehnologije, dok Evropa nastoji da se takmiči sa subvencijama koje su dostupne u Sjedinjenim Državama i Kini, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh