BIZnews

EU podstiče Njemačku da smanji Huawei proizvode

Evropska komisija u četvrtak je pozvala zemlje članice EU-a da smanje rizike povezane s kineskom telekomunikacionom opremom u 5G mrežama…

Kompanija "Huawei" - Indiatimes.com

Evropska komisija u četvrtak je pozvala zemlje članice EU-a da smanje rizike povezane s kineskom telekomunikacionom opremom u 5G mrežama, navodeći posebno Njemačku kao zemlju koja mora provesti zajedničke sigurnosne smjernice bloka za 5G.

“Pozivamo države članice koje još nisu uvele ograničenja visokorizičnim dobavljačima da to učine bez odgađanja, hitno”, rekla je Margret Vestager, izvršna potpredsjednica Komisije zadužena za digitalna pitanja.

“Broj zemalja donio je zakon, ali ga nije stavio na snagu, još je bolje učiniti da to funkcioniše”, rekla je Vestagerova, pišu Nezavisne.

Upitana da li je Njemačka – gdje su se operateri poput Deutsche Telekoma i Vodafona uveliko oslanjali na opremu kineskog diva Huaweija u protekloj deceniji – posebno zabrinjavajuća, Vestager je rekla: “To nije samo Njemačka, nego je takođe i Njemačka,” prenosi “Politico”.

Evropske su se zemlje 2020. godine složile oko niza mjera pod nazivom 5G Security Toolbox kako bi smanjile svoje oslanjanje na “visokorizične dobavljače” za buduće telekomunikacione mreže, u onome što se naširoko smatralo politikom smanjivanja nabavke opreme od Huaweija i njegovih manjih Kineskih konkurenata, ZTE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh