BIZnews

Cijena gasa premašila 2.900 dolara

Cijena gasa u Evropi porasla je za 5,5 posto i ponovo premašila 2.900 dolara za 1.000 kubnih metara tokom današnjeg trgovanja, nakon obustave isporuke gasovodom “Sjeverni tok”, podaci su londonske berze ICE.

Plin - Energetika-lj.si

Cijena oktobarskih futuresa u TTF čvorištu u Holandiji porasla je na 2.906 dolara za 1.000 kubnih metara ili 280 eura po megavat-času na osnovu trenutnog kursa euro/dolar.

Ranije danas, “Gasprom” je najavio potpuni prekid snabdijevanja “Sjevernim tokom” zbog popravke na jedinoj gasnoj turbini koja je ostala u funkciji.

Po završetku radova i u nedostatku tehničkih kvarova opreme, snabdijevanje gasom biće nastavljeno na nivou od 33 miliona kubnih metara dnevno.

Pumpanje gasa kroz “Sjeverni tok” obustavljeno je do 3. septembra u 4.00 časa po moskovskom vremenu, podsjeća TASS, prenose Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh