BIZnews

Gazprom ograničio isporuku plina u Evropu

Isporuke su ograničene sa 167 miliona na 100 miliona prostornih metara dnevno.

Gazprom - Bankar.me

Ruski proizvođač plina Gazprom obavijestio je u utorak da je ograničio isporuke u Evropu plinovodom Sjeverni tok 1 zbog odgođenog povrata opreme koju su poslali na popravak u Njemačku.

Gazprom navodi da je isporuke ograničio sa 167 miliona na 100 miliona prostornih metara dnevno zato što je Siemens odgodio povrat opreme koja je poslana na popravak.

Tehnički kvarovi

– Zbog odgođenog povrata plinskih kompresorskih jedinica s popravka u Siemensu… i tehničkih kvarova na motorima, trenutno se na kompresijskoj stanici Portovaya mogu koristiti samo tri plinske kompresorske jedinice – saopćio je Gazprom.

Iz Gazpromovog saopćenja nije se moglo razabrati je li povrat odgodio Siemens AG ili Siemens Energy.

Ni Siemens AG ni Siemens Energy nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju Gazpromovo priopćenje.

Plin više ne ide preko Poljske

Gazprom više ne izvozi plin u Evropu preko Poljske, plinovodom Yamal-Europa, budući da ga je Varšava odbila plaćati u rubljama pa je Moskva poljskom EuRoPol Gazu uvela sankcije.

Ukrajina je pak obustavila ulaz ruskog plina preko ključne tranzitne tačke, što je smanjilo isporuke tom rutom prema Evropi za trećinu, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh