BIZnews

U preduzeću automobilske industrije u Rudom polovicu radnika čine žene

Pandemija virusa korona a sada ukrajinsko-ruski sukobi pogodili su mnoga privredna preduzeća. Međutim u Uvcu kod Rudog pogon “Kompoziti”, uspio je održati proizvodnju dijelova za automobilsku industriju i nastaviti s izvozom. Ono što je zanimljivo, u ovom preduzeću pola radnika su žene.

Zapošljavaju do 50 radnika koji prerađuju armirani poliester za automobilsku industriju. Stopostotno su orijentisani na tržište Slovenije, Austrije i Njemačke.

U žiži je proizvodnja kabina i stranica za autokuće-kampere. Repromaterijal dolazi iz Kine, Turske, Slovenije i Austrije.

– Radila sam blatobrane, traktorske haube, zadnje gepeke za kampere. Nije teško, kaže Biljana Andžić, zaposlenica, izvještava RTRS.

Dijelovi koje ovaj pogon izrađuje su unikatni jer su ručne proizvodnje.
U podmirivanju zahtjevnih kupaca ispostavilo se da je značajno da su u proizvodnji muškarci i žene podjednako zastupljeni.

– Radim kao finišer, radim na finišu gotovih proizvoda, otklanjam nedostatke koji nastanu u proizvodnji, kaže zaposlenica Danijela Andžić.

Zavisni i od uvoza i izvoza, kažu da nisu poklekli izazovu koji su nametnuli pandemija i ostale pometnje na svjetskom tržištu.

– Nama je bio osnovni cilj da održimo postojeću proizvodnju, ali uspjeli smo i povećati obim proizvodnje i zaposliti nove radnike, kaže Miljana Stanić, direktorka kompanije Kompoziti.

Naglašava da nisu planirali da bude odnos 50-50 posto zastupljenosti muškaraca i žena u proizvodnji, ali da imaju operacije gdje je potreban završni finiš u čemu su žene preciznije i to se pokazalo kao dobro, prenosi indikator.

U preduzeću u kojem su ulagači iz BiH, Slovenije i Srbije, ističu da prate globalna dešavanja i da uz planove proširenja proizvodnje stižu i ponude iz Danske i Finske za izradu dijelova za čamce.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh