BIZnews

Haos na tržištu zbog mogućih sukoba. Cijena sirove nafte najviša od 2014. godine

Cijena međunarodne referentne sirove nafte tipa brent premašila je 95 dolara po barelu zbog nedostatka zaliha i aktuelnih tenzija između Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nafta - energetika.rs

Cijena sirove nafte tipa brent je u 15.03 sati dostigla 95,65 dolara po barelu, što je najviše od 1. oktobra 2014. godine.

Cijena američke nafte West Texas Intermediate – WTI popela se na čak 94,65 dolara, najviše od 30. septembra 2014. godine.

Cijene obje sirove nafte porasle su za skoro četiri posto u jednom danu. Također, disbalans ponude i potražnje na tržištu nastavlja da podstiče cijene.

Globalno tržište nafte suočava se s nedovoljnom ponudom u odnosu na veliku potražnju u momentima dok se globalna ekonomija još oporavlja od pandemije koronavirusa.

Naglo povećanje cijena uslijedilo je nakon što su Sjedinjene Američke Države upozorile da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla početi čak i tokom Olimpijskih igara u Pekingu koje traju od 4. do 20. februara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh