BIZnews

Elektroprivreda BiH u 2021. očekuje dobit od 13,1 milion KM

Elektroprivreda BiH planira ostvariti dobit u 2021. godini od 13,1 milion KM, sadržano je u prijedlogu revidiranog trogodišnjeg poslovanja društva za period 2021-2023. o kojem će se odlučivati na Skupštini dioničara koja je zakazana za 30.decembar.

JP Elektroprivreda BiH - Facebook

U 2022. godini očekivana dobit trebala bi iznositi 27,0 miliona KM, a u 2023. godini 30,9 miliona KM.

Elektroprivreda BiH mijenja trogodišnji plan poslovanja s fokusom na 2021. godinu na elementima iz prethodno važećeg revidovanog plana iz maja ove godine kod kojih je došlo do većih odstupanja zbog promjene okolnosti poslovanja u 2021. godini. Ovo se prije svega odnosi na dosadašnju realizaciju
elektroenergetskog bilansa tokom 2021. godine (zaključno sa oktobrom), izostanak planiranog rasta prodajnih cijena el. energije za kategoriju domaćinstava, te rast cijena električne energije na regionalnom (a i širem) tržištu što se odrazilo na prihode od prodaje i troškove nabavke električne energije u djelatnosti trgovine.

– Tokom 2021. godine došlo je do rasta tržišnih cijena energije za buduće isporuke kako u samoj 2021. godini, tako i za naredne godine. Ovo se već odrazilo na prihode i troškove poslovanja za 2021. godinu, a imat će odraza i na naredne. Rast je posebno izražen u drugom polugodištu 2021. godine kada u cijelom svijetu dolazi do rasta cijena energenata, ali i raznih drugih dobara, te je isto jedan od najvećih ekonomskih poremećaja u zadnjih 20-ak godina, navodi se u materijalu za Skupštinu dioničara.

Prema prethodno revidiranom trgogodišnjem planu iz maja ove godine, planirana je dobit u ovoj godini u iznosu od 12,4 miliona KM.

Elektroprivreda BiH je, prema objavljenom finansijskom izvještaju, polugodište 2021. godine završila sa dobiti od 45,3 miliona KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh