BIZnews

Nijemci očekuju slabljenje inflacije početkom 2022.

Stopa inflacije u Njemačkoj osjetno će se smanjiti početkom iduće godine, kada na nju više neće uticati jednokratni faktori, poput privremeno sniženog PDV-a u 2020. godini, objavilo je ministarstvo privrede.

Novac - Ilustracija / Srbijadanas.com

Skok godišnje stope inflacije u oktobru na 4.5 posto, najviši nivo od 1993. godine, dijelom odražava nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini, kada je vlada privremeno snizila stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi ublažila posljedice pandemijske krize.

Niža stopa PDV-a bila je na snazi do kraja prošle godine.

Dodatnu podršku jačanju inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji pružio je nagli rast cijena sirovina i energije.

Industrijska aktivnost vjerovatno će ostati prigušena
Problemi u opskrbi postali su u međuvremenu raširena pojava, navodi se dalje u saopćenju ministarstva, što znači da će industrijska aktivnost vjerovatno ostati prigušena u idućoj godini, unatoč punim knjigama narudžbi.

“To se posebno odnosi na ključnu, automobilsku industriju, koja je pogođena nestašicom poluvodiča”, saopćilo je ministarstvo.

Ublažavanje korona-ograničenja donijelo je, pak, poboljšanje u sektoru usluga, koji bi trebao nadoknaditi slabiju izvedbu industrijskog sektora, procjenjuju.

“Rizici su ipak ponovo ojačali zbog aktualnih pandemijskih zbivanja i ekonomija će vjerovatno u cjelini tek skromno porasti u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju”, dodaje se u izvještaju.

Njemačka vlada nedavno je smanjila prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 2.6 posto, s u aprilu projiciranih 3.5 posto. Za 2022., kada bi rast trebao ubrzati na 4.1 posto, poboljšali su, pak, aprilsku procjenu za pola postotnog boda, podsjeća Reuters, prenosi agencija Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh