BIZnews

Rast industrijske proizvodnje u BiH 12,3 posto za osam mjeseci

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u periodu januar-avgust 2021. godine bilježi rast od 12,3 posto u odnosu na isti period 2020. godine, pokazuju podaci Agencije za statitistku.

U avgustu ove godine u odnosu na avgust lani industrijska proizvodnja imala je rast od 9,1 posto, dok je u odnosu na juli ove godine registrovala pad od 1,4 posto.

U prerađuivačkoj industriji rast proizvodnje za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period bio je 14,2 posto, pri čemu je u industriji baznih metala ostvaren rast od 20,1 posto, u tekstilnoj industriji rast od 19,0 posto, u proizvodnji namještaja 22,3 posto, a u proizvodnji strojeva i uređaja 26,8 posto.

Nešto skromniji rast imala je proizvodnja prehrambenih proizvoda 4,3 posto.

Pad je registrovan u proizvodnji odjeće 19,0 posto, osnovnih farmaceutskih proizvoda – 1,3 posto itd.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijiom, plinom, parom i klimatizaciji rast je bio 14,4 posto, dok je u rudarstvu i vađenju kamena evidentiran pad od -4,3 posto, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh