BIZnews

Evropa se suočava s nestašicom i poskupljenjem plina

Nikad manje nije bilo plina u evropskim skladištima, a cijene tog energenta iz dana u dan rastu, upozoravaju svjetski mediji.

Plin - Energetika-lj.si

Sve se to događa pred novu grijnu sezonu, zbog čega bi i cijene grijanja mogle značajno rasti.

Cijene plina već su povećane u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Stoga u Evropi vlada zabrinutost da bi rast cijene plina mogao dalje uvećati inflaciju, nanoseći dodatne troškove domaćinstvima i ugrožavajući ekonomski oporavak.

Situaciju bi mogla tek nešto poboljšati odluka Norveške da dopusti energetskoj kompaniji “Ekvinor” i njenim partnerima da povećaju izvoz plina s dva polja na moru u narednih 12 mjeseci, zabrinuti zbog niskih evropskih zaliha koje su potaknule skok cijena.

“Ekvinor”, drugi po veličini evropski snabdjevač gasom nakon ruskog “Gazproma”, saopštio je da je vlada odobrila kombinovano povećanje izvoza za dvije milijarde prostornih metara gasa s polja Trol i Oseberg u “gasnoj” godini koja počinje 1. oktobra, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh