BIZnews

Pad turističkog prometa i do 80 posto na globalnom nivou

Turizam kao jedna od privrednih grana koja najviše puni budžete zemalja regiona, najugroženija je privredna grada usljed pandemijske krize.

Kruzer - Blic.rs

Procjene Svjetske turističke organizacije (WTO) su da će pad globalne turističke privrede, koja generiše preko 10 posto svjetskog BDP-a, ove godine iznositi nevjerovatnih 70 posto, sa procenom da će potpuni oporavak ovog sektora uslijediti tek 2023. godine.

Neki od vodećih eksperata iz javnog i privatnog sektora Hrvatske, Crne Gore i Srbije sinoć su dali prve procjene za sezonu pred nama na prvom regionalnom panelu poz nazivom Turizam na respiratoru koji je u okviru međunarodne online konferencije EXIT Strategy u organizaciji EXIT festivala pratilo preko 20.000 ljudi, piše “B92“.

“Da turizam više neće u biti isti, kao što ni turizam 2019. nije bio isti kao prije 30 godina”, istakla je Renata Pindžo, pomoćnica srbijanskog ministra zadužena za turizam, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije

“U narednom periodu moramo svi zajedno iz regiona da pronađemo izlaz”, ocijenila je prof. dr Renata Pindžo.

“Svjetska turistička organizacija je izašla sa procjenom da će ukupan pad turističkog prometa biti od 60 do 80 posto na globalnom nivou”, rekla je ona.

Dodala je i da, kada je u pitanju rezervacija hotela i drugih objekata, odziv turista u odnosu na prethodnu godinu je manji i do 80 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh