BIZnews

Koronavirus “ubija” plaćanje gotovinom

Širom Sjedinjenih Američkih država (SAD) zatvaraju se prodavnice, a one koje su i dalje otvorene ne koriste gotovinu, piše američki portal “Politico”.

Dolari - TRT.net.tr

Portal navodi da kupci svoje narudžbe prebacuju na Amazon i Wallmart, kao i da restorani koji su ostali otvoreni koriste isključivo beskontaktno plaćanje i plaćanje preko interneta.

Sada gotovina, najstariji i najpozdaniji način plaćanja, izgleda prijeteće, prije svega papirni novac koji ide iz ruke u ruku, prenosi “Tanjug”.

Ekonomista sa Univerziteta Harvard Keneth Rogof smatra da će kriza “apsolutno dovesti ljude u stanje da žele prije da se zaduže nego da uzimaju novac iz tuđe ruke”.

“Da li želim da uzmem stvar koju ste držali u ruci? Ne”, rekao je Rogof.

Kako se navodi, digitalna plaćanja su brza, čista i jednostavna, a taj iznenadni pomak je ogromna prilika za firme za online plaćanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh