BIZnews

Procjene MMF-a za BiH: BDP će se zbog koronavirusa smanjiti za pet procenata

“U poređenju sa našom ranijom projekcijom rasta od 2,5 odsto, sada procjenjujemo da će u ovoj godini doći do smanjenja proizvodnje za pet procenata”, rekao je Jewell.

Međunarodni monetarni fond (MMF) - HRT.hr

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bruto domaći proizvod (BDP) BiH u ovoj godini smanjiće se pod uticajem virusa korona za pet procenata, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

Prema njegovim riječima, teško je reći koliko će ekonomijama zemalja zapadnog Balkana, pa tako i BiH, biti potrebno kako bi se oporavile nakon epidemije virusa korona, prenosi “Fokus“.

“Mnogo toga zavisi od epidemiologije virusa, efikasnosti restriktivnih mjera, te razvijanja lijekova i vakcina, a sve to je teško predvidjeti. Čim se epidemija počne povlačiti, biće od ključnog značaja da vlade odmah krenu sa ekonomskim oporavkom sprovodeći mjere koje će podsticati potražnju”, rekao je Jewell.

On smatra da će ekonomija BiH naredne godine da se oporavi, kao i da bi realni rast BDP-a trebalo da dostigne 3,5 odsto.

“Sve ove projekcije su dosta neizvjesne, jer mnogo toga zavisi od navedenih faktora”, rekao je Jewell.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh