BIZnews

Dr. Eric Schweitzer: Njemački poslovni svijet poziva na normalizaciju života u oblasti ekonomije

Dr. Eric Schweitzer, predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK), kazao je da su prvi znakovi vraćanja života u normalu svakako veoma važni, posebno za kompanije koje su teško pogođene pandemijom

Njemački radnici - Zoll.de

Dr. Eric Schweitzer, predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK), pozvao je na određivanje “zajedničke mape puta” kako bi se ekonomske aktivnosti u Njemačkoj postepeno vraćale u normalu, javlja Anadolu Agency (AA).

Schweitzer je u saopćenju ocijenio postepeno uklanjanje mjera poduzetih u toj zemlji prije otprilike tri sedmice zbog epidemije nove vrste koronavirusa (COVID-19).

“Nakon prvih znakova o početku postepene normalizacije, sve je važnije da se počne s planiranjem radi opstanka kompanija”, dodao je Schweitzer, napominjući da je DIHK predstavnicima političkog i poslovnog svijeta predložio zajednički plan za normalizaciju ekonomskih aktivnosti.

“Ekonomski efekti krize izazvane koronavirusom su zaista ogromni, ali opseg tih efekata još se ne može precizno predvidjeti. Jedno je ipak sigurno, a to je da mnoge kompanije pokušavaju preživjeti”, upozorio je Schweitzer.

Naglasio je da su prvi znakovi vraćanja života u normalu svakako veoma važni, posebno za kompanije koje su teško pogođene pandemijom.

“Takvi znakovi su izuzetno važni i za korporativne finansije i likvidnost. Zbog toga što kompanije trebaju imati mogućnost da investitorima ponude neku perspektivu“, kazao je Schweitzer.

Na kraju je još istakao da se u Njemačkoj iz dana u dan povećava broj kompanija pogođenih pandemijom koronavirusa.

“Poslovni svijet i političari trebali bi stoga razgovarati o tome kako najboljim mogućim zdravstvenim mjerama pomoći i stabilizaciji ekonomije u cijeloj zemlji“, rekao je Schweitzer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh