BIZnews

Treći Forum dijaspore: Povezivanjem do investicija

Izgradnja koridora 5c zainteresovala je investitore da ulažu u Doboj, a njima će lokalna vlast, osim popusta za rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta, ponuditi i lokacije u prigradskom naselju Rudanka, gdje u dogledno vrijeme namjerava izgraditi industrijsku zonu.

Ilustracija - Indikator.ba

“Grad Doboj je lokalna zajednica koja ima najveći popust u RS za avansnu uplatu, to je 30 odsto. Takođe, cilj nam je da u narednom periodu kroz poreske olakšice i sve ono što je u nadležnosti grada pokušamo da postanemo jedno od najatraktivnijih mjesta, a sam geografski položaj Doboja je tu da ga iskoristimo”, poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, na trećem Forumu dijaspore, koji je u danas održan u Doboju, prenose “Nezavisne“.

Mladen Filipović, šef Predstavništva RS u Austriji, kaže da već osam godina povezuju dijasporu i investitore.

“Strani investitori iz Njemačke i Austrije uvijek imaju nekog našeg iz dijaspore koji je tu pomogao, radio promociju. Tu opštine i gradovi moraju značajno da budu prisutni, moraju da znaju ljude gdje su i samim tim mogu da pokažu stranim investitorima da su dobrodošli”, navodi Filipović.

“Moji partneri iz inostranstva su kada smo dali argumente zašto doći u RS i zašto tu raditi posao to prihvatili i sada su veoma zadovoljni, zbog toga jer i njima nije bilo poznato koliko je to zaista za strane kompanije jedan sjajan teren za uspjeh i za saradnju”, kazala je Aleksandra Kostadinović, direktorica “Reckendorfer International Brandsa” iz Banjaluke, kompanije koja se inače bavi srpskom heraldikom.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kaže da je Vlada RS prepoznala dijasporu kao potencijal jer zakonskim propisima predviđa formiranje odsjeka koji se bavi saradnjom s njom.

“Takođe, u nacrtu strategije, koja će se vrlo brzo naći u Narodnoj skupštini, predviđene su i aktivnosti u cilju jače saradnje lokalnih vlasti sa dijasporom, tako da sam ubijeđen da će ovaj Forum dijaspore doprinijeti boljoj povezanosti Doboja s ljudima koji žive i rade u inostranstvu, a koji su porijeklom iz Doboja”, izjavio je Klokić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh