BIZnews

Ako RS izgubi sporove, budžet bi bio uništen: BiH u “odbrani” manjeg bh. entiteta

Protiv BiH i njenih institucija trenutno se pred međunarodnim sudovima vode tri arbitražna postupka teška više od milijardu i po maraka, a prijeti i još jedan od 200 miliona KM!

Termoelektrana Gacko - Twitter

U Pravobranilaštvu BiH, koje zastupa BiH pred arbitražnim sudovima, potvrđuju da su u panici jer nemaju informacija kako je okončan spor u Hagu po tužbi “Elektrogospodarstva Slovenije”.

Ova kompanija traži skoro 1,4 milijarde KM zbog navodne povrede slovenske investicije u Rudnik i termoelektranu (RiTE) Ugljevik, koja je završena osamdesetih godina prošlog vijeka na osnovu ugovora s tadašnjom “Elektroprivredom BiH”.

“Ako izgubimo spor, novac mora isplatiti RS. Presuda je trebala biti donesena u martu, ali je još je nema i ne znamo šta se dešava. Arbitraže su vrlo skupe, sudske troškove moramo platiti, dobili ih ili izgubili, a samo za početak iznose oko 300 hiljada dolara i za nas i za suprotnu stranu”, potvrđuje za “Avaz” Mlađen Mandić, pravobranilac BiH.

Otkriva i da 1. jula u Parizu počinje prvo ročište u slučaju koji su pokrenuli Indijci, sestra i brat Nite Gupta i Navin Agarval, vlasnici kompanije “Usha Industries”. Oni traže 40 miliona dolara odštete zbog ulaganja u “Krajina osiguranje”. Vlada RS već je uplatila milion eura iz svog budžeta za početak arbitraže.

Treći arbitražni postupak protiv BiH pokrenuo je “Vijadukt Portorož”, koji traži 100 miliona maraka zbog povrede ulaganja u gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas. Slovenci su tražili dogovor s Vladom RS o isplati odštete zbog raskida ugovora o koncesiji, ali nije postignut.

“Vjerovatno ćemo ga i izgubiti, jer je Vlada RS dala koncesiju slovenskom “Vijaduktu”, ali i domaćoj firmi. Ročište za taj postupak u fazi je zakazivanja i nije određeno gdje će se voditi”, kaže Mandić.

Četvrti slučaj zbog kojeg ćemo se naći pred sudom je preliminarni odštetni zahtjev “Hrvatske elektroprivrede” zbog povrede ulaganja u gradnju TE Gacko. Postupak još nije pokrenut.

“Spor “Hrvatske elektroprivrede” i TE Gacko još je u fazi mirnog rješavanja, ali čekamo tužbu. Ovog mjeseca istječe rok koji nam je dala Hrvatska da RS odluči o ponudi. Sva tužena preduzeća su u RS i tereti se taj entitet, ali je tužena BiH jer je potpisnica međunarodnih ugovora i pojavljuje se kao stranka u postupku”, kaže Mandić.

Dodaje da Vijeće ministara BiH i Vlada RS imaju sporazume po kojima je vlada RS preuzela da snosi sve troškove.

“Ako RS izgubi sporove, budžet bi bio uništen i niko ne bi bio srećan da RS izdvoji tolike milione, jer se automatski smanjuje kasa i za BiH i za FBiH”, pojašnjava Mandić, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh