BIZnews

BiH ekonomski u rangu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom

BiH je ekonomski u rangu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok je u regionu najnaprednija Crna Gora.

Grafikon - Nezavisne.com

To je objavila Evropska statistička agencija Eurostat u najnovijem biltenu sa statističkim podacima zemalja koje su kandidati za članstvo Evropske unije (EU).

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku Bosne i Hercegovine je, prema tim podacima, 2017. godine iznosio 4.400 evra, piše “Klix“.

Pokazatelji zemalja kandidata su upoređeni s prosjekom Evropske unije, gdje je BDP po stanovniku te godine iznosio 30.000 evra, što je daleko od standarda ne samo u BiH, već i u drugim zemljama u okruženju.

Agencija za statistiku BiH još nikada nije objavila podatke BDP-a po stanovniku za 2018. godinu.

Najveći BDP po stanovniku u regiji je imala Crna Gora sa 6.900 evra, a zatim Srbija sa 5.600 eura. Makedonci imaju 4.800 evra po stanovniku, a Albanci svega 4.000 evra. Na začelju je Kosovo sa 3.600 evra po stanovniku

Turska je među zemljama kandidatima za EU imala 2017. godine daleko najbolji prosjek BDP-a po stanovniku – 9.400 evra. No, uprkos tome, prosjek BDP-a u EU je 3,2 puta veći nego u Turskoj.

U 2010. i 2011. godini, nakon svjetske ekonomske krize, zabilježen je solidan ekonomski rast u svim zemljama kandidatima za članstvo u EU, osim u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naročito velik rast zabilježen je tek u Turskoj.

Pad ekonomske proizvodnje zabilježen je 2012. godine u četiri zemlje regiona, među kojima je najveći pad, od – 0,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, imala Bosna i Hercegovina. No, ništa bolje nisu prošle ni Crna Gora, Makedonija i Srbija.

U 2013. došlo je do rasta BDP-a u svim zemljama kandidatima, a trend je nastavljen i 2014. godine s iznimkom u Srbiji, gdje je pao za 1,6 odsto. Pritom su Bosna i Hercegovina i Kosovo najslabije napredovali.

Bosna i Hercegovina je solidan rast postigla 2015. i 2016. godine, ali podaci za 2017. godinu nisu navedeni.

Eurostat se prilikom izrade biltena služio podacima nacionalnih agencija za statistiku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh