BIZnews

U Aluminiju nikad nije dosadno: Sugeriše im se stečaj, a oni traže novog direktora

Mostarskom Aluminiju ideja o stečaju nije prihvatljiva, iako je federalni premijer Fadil Novalić poručio kako je to jedino rješenje koje se neće moći izbjeći.

Aluminij d.d. Mostar - PR/Haber.ba

Novalić je nedavno podsjetio da je stečaj preporuka međunarodne revizorske kuće KPNG za ovu kompaniju, te kako se to na kraju neće moći izbjeći. Današnji dug Aluminija prelazi ukupni kapital.

Naime, dugovanja iznose oko 400 miliona KM, dok je kapital procijenjen na 96 miliona i to nominalni, dok realni iznosi ukupno 46 miliona KM. Aluminij bi uskoro trebao dobiti i novo rukovodstvo. Na konkurs se prijavilo pet osoba – Tomislav Mazal, Danijel Bukovac, Zlatko Topić, David Bećirović i Dražen Pandža, trenutni vršilac dužnosti direktora. Istovremeno, priča o ulozi Elektroprivrede HZ HB u opskrbi Aluminija strujom donosi i nagađanja o ulasku te kompanije u vlasničku strukturu.

Dug Aluminija prema ovom preduzeću na kraju 2018. iznosio je oko 205 miliona maraka.

S obzirom na kasnije potpisani sporazum sa Elektroprivredom, Aluminij je dobio mogućnost odgode plaćanja struje do 120 dana i to je razdoblje u kojem će vodeći ljudi nastojati pronaći rješenje za izlaz iz krize. Koji god put ka ozdravljenju birali, ako je ono već moguće, pred novim direktorom ili možda novim-starim je pretežak posao.

Ukoliko se uskoro ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, Aluminij će do kraja 2020. godine povećati minus za dodatna 94 miliona maraka, a možda čak i više, navedeno je u analizi poslovanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh