Noviteti

Bugatti otkrio kad dolazi nasljednik Chirona

Pred Bugattijem je težak zadatak, projekt razvoja nasljednika jednog od najimpresivnijih automobila u ovom milenijumu.

Bugatti - twitter

Još od 2005. godine, kad je predstavljen prvi Veyron iz Molsheima, redom izlaze modeli pogonjeni 8.0 W16 quad-turbo zvijeri. Počelo je s 1000 KS, a završilo na 1600 KS. Kažemo završilo jer s Chironom u penziji odlazi W16 motor, a s nasljednikom dolazi potpuno novi pogonski sklop.

Poznat je i termin dolaska. Potparolka kompanije, Nikol Auger je za “Motor1” potvrdila kako će novi Bugatti biti premijerno predstavljen polovinom ove godine. Zasad je poznato kako će novitet estetski biti još dramatičniji od Mistrala, a to je još prošle godine potvrdio Bugattijev bivši dizajner, Ahim Anšeit.

U međuvremenu je i Mate Rimac lično otkrio kako će novi pogonski sistem biti “snažno elektrifikovan” i baziran na “vrlo atraktivnom motoru s unutrašnjim sagorijevanjem“. Neke pretpostavke idu u smjeru kako se radi o V16 atmosfercu koji će pripremiti Cosworth.

Druga nagađanja spominju V12 iz Lamborghinija Revuelto, a neki spominju čak i Volkswagenov V8. Takođe, novi model dobija i potpuno novu osnovu koja neće imati direktnih veza s prethodnicima.

Podsjetimo, Mate Rimac je otkrio kako su odabrani već vidjeli nasljednika Chirona, i to u novembru prošle godine. Pretpostavlja se kako će novi model biti još ekskluzivniji od prethodnika. Dakako, i vrlo vjerovatno još skuplji, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh