Noviteti

Savjet za vozače: Obavezno provjerite jednu stvar kako bi spriječili zimski kvar na automobilu

Stručnjak za automobile pozvao je vozače da se ove zime pobrinu za održavanje akumulatora u dobrom stanju kako bi izbjegli probleme s paljenjem.

Zimske gume - Nezavisne.com

Kako se temperatura spušta, sve više vozača ima problema sa svojim automobilom, a iz britanske Pomoći na cesti saopštili su da su njihovi mehaničari radili na 240.000 kvarova u novembru i decembru 2022. godine.

Glasnogovornik firme LKQ Euro Car Part’s istakao je da utjecaj niskih temperatura na akumulatore može dovesti do problema s pokretanjem automobila.

“Zimsko vrijeme može imati negativan učinak na akumulatore automobila, utječući na hemijski proces koji zadržava naboj.

Vozači, također, češće koriste svjetla i grijanje u vozilu, što može utjecati na akumulator. Zvukovi škripanja ili škljocanja prilikom paljenja mogu biti znak da je akumulator u opasnosti od kvara”, opomenuli su u firmi LKQ Euro Car Part’s.

Kako se temperatura smanjuje, akumulator automobila ne može zadržati toliko energije, što znači da je manje energije koja se može koristiti za pokretanje motora. prenposi Radiosarajevo

Dok niske temperature utječu na sve akumulatore, stariji modeli često imaju najviše problema s paljenjem, uglavnom zbog slabljenja uzrokovanog tokom ljeta.

Mnogi stručnjaci sugerišu da, iako njihov životni vijek može znatno varirati, vozači općenito trebaju mijenjati akumulator svake tri do četiri godine. Glasnogovornik firme LKQ Euro Car Part’s poručio je da vozači mogu održavati akumulator svog automobila u dobrom stanju parkiranjem na nekom toplom mjestu.

“Kako bi vaš akumulator bio topao, redovno vozite automobil i po mogućnosti ga držite u garaži, gdje je zaštićen od hladnoće. Ako vam je teško pokrenuti automobil, isključite svu elektriku i prigušite kvačilo kad okrenete ključ”, savjetovali su u firmi LKQ Euro Car Part’s, piše Net.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh