Noviteti

Ako vam se upali ova lampica ne palite automobil i odmah nazovite servis

Važno upozorenje objavila je britanska Udruga ovlaštenih servisa (IGM): preporučuje se vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od dvadesetak kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtera čađi

Lampica - Fokus

Filteri čađi (DPF) na modernim dizelskim vozilima funkcioniraju tako da prikupljaju sitne čestice čađi koje su posljedica izgaranja goriva u motorima.

Kad se nakupi dovoljna količina, filteri su programirani da u njima dođe do izgaranja čađi. To se događa u vožnji i taj proces je automatiziran, povećanjem temperature ispušnih plinova na ulazu u filter spaljuju se čestice u njemu.

U DPF-u dolazi do (samo)izgaranja vozite li od 15 do 20 minuta u kontinuitetu iznad 2500 o/min, piše “Revija HAK”.

Važno upozorenje objavila je britanska Udruga ovlaštenih servisa (IGM): preporučuje se vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od dvadesetak kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtera čađi, prenosi “Fokus“.

U tim kratkim intervalima neće se aktivirati izgaranje čestica čađi. Dođe li do zagušenja, uključit će se lampica na instrumentnoj ploči automobila. U tom slučaju odmah nazovite servis, odnosno nemojte paliti automobil.

U servisu će vam vjerojatno regenerirati filter (oko 300 KM), a ako to neće biti moguće troškovi zamjene mogu biti veći od 5.000 KM, ovisno o servisu u kojem to radite. Dakle, nije loše zapamtiti ovaj savjet.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh