Aktuelno

I njemački grad od marta parkiranje naplaćuje po veličini auta

Nakon Pariza od marta će se u njemačkom gradu Koblenzu primjenjivati nove cijene parkiranja koje se određuju na osnovu veličine vozila.

Parking - titox.net/

Od marta se uvodi osnovni iznos od 23,40 eura godišnje (0,45 sedmično) koji se množi s varijabilnim faktorom na osnovu dimenzija vozila.

Za razliku od Pariza, nove cijene odnosiće se uglavnom na stanovnike grada.

“Ko želi parkirati SUV u francuskoj prijestolnici od septembra će morati platiti 18 eura po satu. Šest sati parkiranja u Parizu trebalo bi koštati 225 eura”, piše HAK revija.

Pariz je dogovorio te stope nakon referenduma. Nova tarifa se ne odnosi na stanovnike Pariza, već samo na ljude koji dolaze u grad izvana.

Ekološka organizacija DUH smatrala je da je ovo dobra ideja te je, zajedno s organizacijom za zaštitu okoline Grinpis i Udruženjem za zaštitu okolinu i prirode (BUND), pozvao na slična pravila za veće njemačke gradove. Jedan od prvih gradova koji će to od marta uvesti je njemački grad Koblenz, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh