Aktuelno

Autoindustrija će zarađivati bogatstvo od softvera

Pojedinosti transakcije nisu objavljene, a Stellantis napominje da će preuzeti i inženjere britanske kompanije.

agencije

Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis objavio je da je kupio tehnologiju umjetne inteligencije i strojnog učenja i patente start-upa CloudMade sa sjedištem u Velikoj Britaniji, signalizirajući proširenje poslovanja na softver za vožnju.

Pojedinosti transakcije nisu objavljene, a Stellantis napominje da će preuzeti i inženjere britanske kompanije.

Tehnologija CloudMadea trebala bi na srednji rok poduprijeti razvoj Stellantisove platforme za vožnju STLA SmartCockpit, koja će od ove godine biti integrisana u vozila.

CloudMade zauzima vodeće mjesto u segmentu tehnologije za prikupljanje i analizu podataka o vožnji, istakao je automobilski div u saopćenju.

Tehnologija bi trebala pomoći u procjenama potrebe za održavanjem i u dijagnostici vozila i podržati funkcije poput kontrole klime, podučavanja vožnje, navigacije i upravljanja voznim parkom.

Stellantis očekuje da će do 2030. ostvarivati gotovo 20.9 milijardi eura prihoda od softvera i pretplata, piše biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh