Aktuelno

Svaki treći automobil u zemljama EU benzinac

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je da je u oktobru registrovan najveći broj novih vozila na benzin – 33,4 posto.

pexel

U oktobru je registrovan najveći broj novih vozila na benzin – 33,4%, slijede hibrid-električna vozila (HEV) – 28,6%, električna vozila na baterije – 14,2%, i automobili na dizel – 12%.

Navode dalje da je u zemljama EU u oktobru registrovana 855.484 nova automobila, što je za 14,6% više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ovo je 15. uzastopni mjesec rasta broja novih registrovanih automobila u EU, dodaje ACEA na svom sajtu.

Na tržištu automobila u Francuskoj je u oktobru zabilježen međugodišnji rast od 21,9%, u Italiji za 20%, a u Španiji za 18,1%, dok je njemačko tržište zabilježilo blaži rast (4,9%).

Broj novih registrovanih električnih vozila na baterije je u oktobru porastao za 36,3% međugodišnje, odnosno za 121.808 automobila. U periodu od januara do oktobra je broj novih registracija automobila u EU međugodišnje porastao za 16,7%, odnosno za skoro devet miliona vozila, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh