Aktuelno

Njemački gigant zaustavio zapošljavanje

Najveći evropski proizvođač automobila, koncern Volkswagen do daljnjeg neće zapošljavati nove radnike.

Volkswagen - Nezavisne.com

To je dio plana štednje na koji je uprava prisiljena zbog niske zarade.

U okviru programa štednja kojim bi “Volkswagen” iz Wolfsburga trebalo da uštedi milijarde eura, do daljnjeg je zaustavljeno zapošljavanje novih radnika i otvaranje novih radnih mjesta. Zbog programa efikasnosti do daljnjeg neće biti eksternih zapošljavanja, potvrdio je jedan portparol Volkswagena pisanje dnevnika Business Insider.

Ovom mjerom su pogođeni svi pogoni u Donjoj Saksoniji i Hesenu.

Pozadina ove mjere je program efikasnosti o kojem uprava Volkswagena od početka oktobra pregovara sa sindikatom. Program bi “VW” trebalo da izvuče iz trenutnih poteškoća uzrokovanih visokim troškovima i učestalim prekidima proizvodnje s kojima se kompanija bori još od početka pandemije koronavirusa.

Osim toga, električni automobili se ne prodaju u količinama koje je uprava očekivala, a kompanijia se zbog afere s dizelašima još uvek povlači po sudovima. Posebno je pala prodaja na važnom kineskom tržištu. U septembru je proizvodnja u pogonima “VW”-a bila zaustavljena zbog problema s IT mrežom.

U prvih devet mjeseci ove godina operativna marža dobiti pala je na 3,4 posto. To znači da od 100 evra prometa ostane samo 3,4 eura dobiti, piše DW.

Program efikasnosti pod nazivom „Performance programm” koji je najavljen ovog ljeta bi do 2026. trebalo koncernu da uštedi deset milijardi eura i maržu dobiti na 6,5 odsto. Volkswagen je prije nekoliko nedjelja demantovao napise medija po kojima koncern planira otpustiti 4.000 radnika u upravi, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh