Aktuelno

Francuska ukida subvencije za EV iz Kine

Počevši od 2024. godine, francuska vlada će početi da ukida subvencije za više električnih automobila proizvedenih u Kini.

Dacia Promo

Dacia Spring takođe je na listi modela koji od sljedeće godine više neće moći da koriste ovaj “eko bonus”. Ovu informaciju potvrdio je i Tjeri Pjeton, finansijski direktor Grupe Renault. Trenutno se na francuskom tržištu Dacia Spring može kupiti po cijeni od 15.000 evra, zahvaljujući subvenciji države od 5.000 evra.

Od sljedeće godine, međutim, električni model proizveden u Kini imaće nabavnu cijenu višu od 20.000 evra, a Francuska je ovaj potez najavila ranije kao dio paketa zaštite domaće ekonomije, mada se očekivalo da napravi izuzetak za “domaći” model Spring, koji se takođe proizvodi u Kini.

Štaviše, zbog ove odluke Dacia Spring će biti skuplja čak i od konkurencije. Novi Citroen e-C3, predstavljen prije nekoliko dana, imaće nabavnu cijenu od oko 18.000 evra sa uračunatom subvencijom.

Jedino rešenje bilo bi smanjenje nabavne cijene Springa, što je čak predložio i finansijski direktor francuske grupacije. Možda bi opcija bilo još i da se proizvodnja preseli u Maroko, uz ostale Dacia modele.

U suprotnom, postoji rizik da će se ovaj električni gradski model smatrati preskupim za francuske kupce, s obzirom na njegovu veličinu i performanse, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh