Aktuelno

Decenijama plijeni neodoljivošću, čeka se spomenik legendarnom “fići”

U Kragujevcu je 19. put održan tradicionalni Fića fest.

Fića fest - pressmediabih.com

Ljubitelji prvog jugoslovenskog automobila izložili su četrdesetak mezimaca, očuvanih kao da su tek iz kragujevačke fabrike, iako se fićo ne proizvodi skoro četiri decenije. Želja im je da fićo u Kragujevcu, dobije spomenik.

Užičanka Emilija Todorović jedina je dama koja je zastavu 750 proizvedenu 1979. u Kragujevcu, izložila na Fića festu. Naslijedila ga je od dede, a i dalje joj je osnovno prevozno sredstvo.

„Svi mi mašu, svi se smeju i prenose neku prelepu energiju, pozitivnu, valjda se i oni sećaju nekih lepših dana kada je fića bio aktuelniji auto”, rekla je Emilija.

Za vlasnike, fićo je uvijek aktuelan. Zbog toga se već 19 godina okupljaju u Kragujevcu, kako bi se družili i drugima pokazali mezimce, prema kojima gaje posebne emocije. navodi RTS.

To sjećanje na auto, koji je stavio Jugoslaviju na točkove, željeli bi da očuvaju, postavljanjem spomenika u Kragujevcu. Za to se godinama zalažu u kragujevačkom Udruženju ljubitelja fića.

„Dobili smo ponudu da napravimo projekat kako će da izgleda, a na gradu je sada da odluči gde će taj projekat da postavimo i gde će biti spomenik fiće u kom delu grada”, rekao je Vladimir Tošić, predsjednik Udruženja ljubitelja fića iz Kragujevca.

Mali auto iz Zastave u Kragujevcu proizvodio se od 1955. do 1985. godine. Za tri decenije proizveli su gotovo milion fića, a izvozili su ga u 35 zemalja, piše Pressmediabih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh