Aktuelno

Kako se priprema auto za minus 50 i kako se vozi na toj temperaturi

Klima se mijenja, pa valja biti spreman – a biti spreman, to je sve.

Led na automobilu - Blogspot.com

Dok se kod nas prvi minusi već smatraju problematičnim i za vožnju po ledu i za rad automobila, u nekim dijelovima svijeta vozila funkcionišu i na ekstremno niskim temperaturama, čak i do -70 stepeni.

Nepregledna prostranstva Sibira jesu upravo takva području sa ekstremnom hladnoćom.

Teritorija Republike Jakutije smatra se jednim od najhladnijih naseljenih područja na Zemlji, a glavni grad Jakutsk je ujedno i najhladniji na svijetu u konkurenciji gradova sa više od 100.000 stanovnika.

Kome automobil baš i nije potreban, jednostavno izvadi akumulator i ostavi automobil da stoji dok ne stignu topliji dani.

Ali ako je potrebno pokrenuti motor bukvalno smrznutog automobila, postoji rješenje.

Kao što pokazuje video, potrebno je zagrijati automobil industrijskom grijalicom oko dva sata. Čim se ulje u motoru odmrzne, akumulator se vraća i motor se pokreće. Ali ni to ne znači da možete ići na put.

Većina stanovnika vozi provjerena stara vozila UAZ, ali na bilo koju dužu vožnju obavezno idu sa još jednim vozilom u pratnji. Jer ukoliko dođe do kvara na otvorenom bez skloništa, putnici će se vrlo brzo naći u nevolji.

Stoga je pouzdanost vozila prioritet, važnija od udobnosti i, na primjer, neke opreme.

Takođe, nije loše dodatno izolovati vozilo. Dvostruko vjetrobransko staklo će spriječiti zaleđivanje, a motorni prostor može biti zaštićen kožom.

Dodatna izolacija karoserije takođe nije loša ideja. U ovom konkretnom slučaju vidimo šta se može uraditi za nešto manje od 70 eura.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh