Aktuelno

BUDITE OPREZNI: Kradljivci automobila imaju nove mete

Već sada se pretpostavlja da će u svijetu dramatično porasti krađe zbog velike količine paladija u njima.

Krađa automobila - Faktor.ba

Ruska invazija na Ukrajinu ima globalne posljedice. Njen se utjecaj može vidjeti na cijeni sirovina koje Rusija izvozi, posebno paladija. Rijedak metal ključan je u katalizatorima vozila za pročišćavanje ispušnih plinova, a nedavno je dostigao najvišu cijenu od 3.400,76 dolara po unci prije nego što se u utorak spustio na otprilike 3.000 dolara po unci.

Rast cijene u ponedjeljak premašio je rekord postavljen prošle godine za više od 400 dolara po unci. Rusija je najveći dobavljač rijetkog metala u cijelom svijetu, a izvezla ga je oko 100 tona 2021. godine.

Nalazišta paladija Norilsk-Talnakh smještena su iznad arktičkog kruga u Rusiji te su pod kontrolom istoimene kompanije. Ona čine otprilike 40 posto svjetske ponude paladija i najveća su poznata nalazišta na svijetu. Premda sankcije nisu izravno nametnute Norilsk Nickelu, lanci opskrbe su poremećeni.

Pitanje je hoće li i ruski državni vrh uvesti sankcije kao protumjeru, odnosno ograničiti izvor paladija. U tom slučaju nastat će velika nestašica. Već sada se pretpostavlja da će u svijetu dramatično porasti krađe katalizatora na automobilima zbog velike količine paladija u njima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh