Aktuelno

Erdogan stigao na Kovače na mezar Alije Izetbegovića

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a u sklopu posjete došao je i na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Prije dolaska predsjednika Turske vršio se i kontradiverzioni pregled. Nakon posjete Kovačima, predsjednik Turske bi trebao klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Džuma-namaz će predvoditi održati hutbu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef. Kavazović.

Tom prilikom, nakon džuma-namaza, uz prigodna obraćanja predsjednika Erdogana i reisu-l-uleme i uz kratku svečanost, bit će izvršeno i svečano otvorenje Čaršijske džamije.

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog ranije situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Predsjednik Turske Erdogan će se potom sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Ceremonija svečanog dočeka Erdogana uz vojne počasti planirana je u 17:30 u ulici Musala u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh