Aktuelno

Auto gume imaju rok trajanja čak i kada se ne koriste

Jedno od najčešćih pitanja koje se pitaju kupci novih guma (ali i njihovi prodavači) je koliko su stare gume tj. koliko je vremena prošlo od njihove proizvodnje.

gume - Nezavisne

Prodavači se moraju jako potruditi dok objasne kupcima da gume nisu kvarljiva roba, te da ostaju „svježe“ i ako više godina stoje na polici.

Starost guma nije nigdje zakonski regulirana, te stanje guma najviše ovisi o načinu skladištenja. Propisuju se samo uvjeti skladištenja i krajnji rok poslije kojeg se gume ne smiju prodavati.

Dakle, gume se mogu smatrati novim ako nisu proizvedene prije više od 5 godina, pod uvjetom da su pravilno skladištene. Propise za pravilno skladištenje guma propisuje Europska tehnička organizacija za gume i felge (European Tyre and Rim Technical Organization). Neki od propisa su: pravilno uskladištene gume ne smiju biti izložene sunčevim zrakama, visokim temperaturama, velikim oscilacijama u temperaturi, vlažnosti, kemikalijama, uljima itd.

Kada kupujete nove gume možete provjeriti datum njihove proizvodnje. On je otisnut na gumi, a to je broj od četiri znamenke koji se nalazi desno od oznake DOT.

Ako je broj primjerice 1510, to znači da je guma proizvedena u 15. tjednu 2010. godine. Obavezno provjerite taj broj prije nego što se odlučite na kupnju.

Evo i nekih preporuka udruženja proizvođača guma iz nekih razvijenijih zemalja:

– British Rubber Manufacturers Association BRMA (britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume) preporučuje da nekorištene gume ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina.
– Savez industrije automobilskih guma Njemačke i udruženje vulkanizera Njemačke preporučuju da se poslije 5 godina gume mogu i dalje prodavati, ali moraju ih pregledati stručnjaci ili se mora zatražiti mišljenje proizvođača.
– Japan Automobile Tire Manufactuters Association – JATMA preporučuju kupcima kontrolirati gume nakon 5 godina kako bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume (uključujući i rezervne) starije od 10 godina trebalo zamijeniti novim.

Ukoliko su gume starije od 10 godina, preporučuje se rabiti ih ako su prije bile u upotrebi u normalnim uvjetima. Te gume ne bi trebalo više skidati i ponovo stavljati, već samo potrošiti u redovnoj vožnji. Ako vozač prolazi puno kilometara, može bez problema montirati gume starije od 5 godina, jer zna da će ih potrošiti prije roka trajanja od 10 godina, prenosi automobili.hr


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh