Aktuelno

Koronavirus “zatvara” Fiatovu fabriku?

Fiat Chrysler upozorio je da će zatvoriti jednu od evropskih fabrika jer zbog koronavirusa nisu u mogućnosti da da dođu do dijelova za proizovodnju automobila.

Fiat - B92.net

Izvršni direktor Fiata Majk Menli naveo je da su četiri kineska dobavljača pogođena virusom, od kojih je jedan ključni proizvođač autodijelova, a ako se obustava kineske proizvodnje nastavi, preostala tri dobavljača će takođe postati kritična.

Kako piše Financial Times, to je prvi put da je američki proizvođač automobila najavio obustavu rada svojih pogona čime je dodatno naglašena ozbiljnost posledica pandemije, prenosi “Novac.hr“.

Fiat Chrysler je oformio tim koji prati količinu opreme u svojim fabrikama i svaki potencijalni rizik za proizvodnju, istovremeno tražeći alternativne dobavljače.

Menli je dodao da je to je dugotrajni proces budući da svi novi dijelovi moraju biti certifikovani i registrovani.

Na posljedice koronavirusa pored Fiata uopozorile su i Toyota, Hyundai, Volvo i PSA, vlasnik Peugeota.

Direktor operacija u Toyoti Masajogi Shirayanagi izjavio je da ta kompanija trenutno “bilježi i najmanji dio i radi inventuru, te istražuje potrebu za alternativnim planovima proizvodnje”.

Iz francuskog PSA rekli su da se suočavaju sa “logističkim tenzijama” zbog problema sa snabdijevanjem, ali da ne očekuju obustavu rada u skorije vreme u bilo kojoj fabrici van Kine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh