Aktuelno

Konačno guma bez zraka: “Michelin” predstavio revolucionarni pneumatik

Na samitu gradova iz cijelog svijeta u kojima francuski “Michelin” ima fabrike, među kojima je i Pirot, održanom u Montrealu, ova gumarska imperija predstavila je najnovije dostignuće u proizvodnji pneumatika.

Guma bez traka - Novosti.rs

Naime, u saradnji sa američkim “General Motorsom”, konstuisana je guma od kompozitnih materijala, koja je bez zraka, odnosno ne pumpa se. Kompletnu težinu automobila pri velikim brzinama, ali i u uobičajenoj vožnji drže upravo kompozitni materijli i način konstrukcije.

“Ovo sa ekološkog stanovišta znači puno jer se godišnje u svijetu, zbog bušenja i drugih oštećenja bacio oko 200 miliona pneumatika, čijim bi se ređanjem jedne gume na drugu, postigla visina od 200 Ajfelovih kula”, rekli su stručnjaci na pomenutom skupu, navode “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh